HTML

Moldvai csángók

Moldvában, Románia történeti tájegységében élnek még "magyarok". Azért idézőjelben, mert jó kérdést vet fel a dolog; ki is a magyar itt?! Kik ők, honnan jöttek, mit csinálnak itt, miért... stb kérdések merülhetnek fel az emberben. Talán sikerül egynémelyikükre választ találnom:)

Friss topikok

  • mb: . . . (2009.07.25. 10:16) huh...
  • kardi: Nagyon komoly, elgondolkozós lettél mostanság...lelkileg készülsz azért haza is...vagy ez nehéz dö... (2008.05.22. 11:34) Hit
  • I.B.: Szívmelengető olvasgatni ezt az oldalt. Irígylésre méltó az aki ilyen kíváncsisággal, hivatás- és... (2008.03.31. 09:36) Új benyomások
  • Bélás: Varázsolt a szöveg: betoppant a füstös Moldva a kis szobámba. Néhol azt hittem, hogy ez tényleg ig... (2008.02.17. 18:11) Egy hosszúra sikeredett rövid nap története
  • verystylish: A wc-s képet szeretném elkérni a blogomra, hogy elláthassam egy design cimkével. (2008.02.01. 00:52) Nagypataki életképek

Linkblog

2007. november 14-16

2007.11.11. 00:14 :: mb

Megérkeztem szerencsésen:)
Az úttal  semmi gond nem volt, végül a "klasszikus" Nagyvárad-Kolozsvár-Csíkszereda útvonalon jöttem a Corona nemzetközi gyorssal Szeredáig. Itt meg taxival elmentem  a Kossuth 26ba, ahol egy kollégánál alhattam egyet, s este indultunk át Moldvába kocsival (ez elég érdekes volt, át a Gyimeseken, szakadó esőben, egy felhő közepében, a szerpentineken...Sajnos,mivel már amúgyis sötét volt, a tájból nem sokat láthattam:( ).
Amúgy gyönyőrűen esett a hó Erdélyben; a taxira visszatérve, arra helyi fiatalok meghívtak, akiktől érdeklődtem, hogy merre is kellene mennem:)úgyhogy teljesen jól alakut minden. A vonaton idefelé Kolozsvárig egy odavalósi lánnyal jöttem, Kolozsváron meg beszállt hozzám egy szeredai fiú (még szerencse, mert ha nem szól, elalszom,, s elvisz a vonat, s akkor maradt volna a Brassóból busszal verzió:) )
Bákóban a "főhadiszálláson" szálltam meg, a csángószövetség egyik albérletében, Mátéval:) egy szobában, mint a régi szép, kollégiumi időkben ;)
Ma meg népdalvetélkedő lesz Lészpeden, s ott is alszunk valami tornateremben:) De nincs izgalom, mert itt úgyis alakul minden magától:) erre ennyi idő alatt is rá lehetett jönni, nem kell aggódni, mert a moldvai lét minidg szül valami frappáns megoldást:)
Ja igen:) a bőröndömmég valahol Erdélyben van :)mert idefelé nem fért be a csomagtartóba, s elvileg ma hozzák utánnam...remélem, a valóságban is így lesz :)
űmost meg menni kéne Bákóban keresni valami kajáldát, mert éhkoppon maradok:)

 

 

na! Megvolt a kaja:)Mátéval beültünk valami étteremszerüségbe, rendeltünk "doi menu"-t, két menüt, csak valamit elrontottunk, mert étlapot kaptunk kaja helyett :D, de aztán rájött a pincérkisasszony, hogy mi nem erre vágyunk:) úgyhogy hozta is a jó kis csorba levest babbal, azaz, savanyú levest, ezúttal, babbal:), de bármivel eszi az ember, úgyis ugyanaz mindnek az ize :D, aztán meg jött a második, valami roston sült hús, krumplipürével, meg natúr, semmiféle öntettel el nem látott vörös káposzta. De jó volt minden:).

Csángókkal ezeddig nem sokkal találkoztam, mivel a falunkba, Nagypatakra csak vasárnap vagy hétfőn fogunk kiköltözni. Na, akkor megkezdődik a túlélőtúra :), bár, állitólag a mi falunk nagyon fejlett a többihez képest, például itt-ott van vezetékes ivóviz az utcán:). El is hatátoroztuk, majd onnan főzünk;)

A románok valami hihetetlen mód vallásosak...Be akartunk csak úgy kiváncsiságból menni egy ortodox templomba itt Bákóban, és pont valami mise volt...Annyi "közönség" volt, hogy nem fértünk be...Mindenki veti magára feszt a keresztet úton útfélen, fiatalok is, és még vezetés közben is... Ami Bákóban még elsőre szembetünik, hogy mintha egy egyetemvárosban lennél, szinte csak fiatalokkal találkozol egész nap... Nem egy vénülő társadalom ez, igy, első látásra:) 


 


 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://moldva.blog.hu/api/trackback/id/tr78224897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paraszt 2007.11.20. 00:43:25

nagyon várom a fotókat is, de eddig kitűnő!:)

paloczgee 2007.11.20. 14:33:55

Nos ezek szerint, rendben van minden... Nagyszerű! Üdv a kollégának is. :)
Várom én is a helyzetjelentéseket, meg a fotókat, ha esetleg ilyet is közzé fogsz tenni. Csak így tovább, most hogy kezdődik a Tschangoo Survivor.....

Ja igen és köszönöm a levelet, illetve a tartalmát!

kardi 2007.11.20. 15:32:51

Biztos izgalmas lesz ez a kint-lét...aztán illusztrálj, és szerezz be vmi netet is, ha lehet...
Ja, itt is szép az idő..szép sáros:)
Vigyázz magadra nagyon, aztán jel.kez. és kapcs.for.:)

paloczgee 2007.11.26. 16:58:55

Na szóval nem tudom mikor töltötted fel pontosan az újabb élményeidet a blogba- mert ugyanazt a bejegyezést folytattad - de azt mondtad itt/ott nem számít az idő... Bár sztem a könyebb áttekinthetőség miatt érdemes minidg újabb bejegyzéssel megörvendeztetned minket :) Valóban jónak tűnik, amiket közöltél velünk, biztosan egy élmény lehet odakint nektek.... Próbálom magamban elképzelni, korábbi néprajzos és/vagy film/kép élményeimmel megtámogatni, de az korántsem lehet ugyanaz... (hiszen (részben) ezért is mentetek ki...) És oktatás volt már a részetekről, vagy egyelőre csak akklimatizálódás, és bulik estek meg? :)

verystylish 2007.12.02. 15:51:39

Hmm, akkor ott valóban gyöngyökön lépdel az idő. S milyen az ottani szalonna?
süti beállítások módosítása